VÄLKOMMEN TILL LENNART ANDERSSONS HEMSIDA!


räknare
räknare

Updated 2021-09-06

Du har hittat min hemsida. Jag är en 80-åring som bor i Boxholm, i södra Östergötland, och har modellbåtsbygge som min stora hobby. Har hållit på och byggt skalamodeller i mer än 60 år. Modellerna är alla radiostyrda och används både till uppvisningar och till att tävla med. Tävlat har jag gjort i över 50 år. Jag är medlem i Linköping Modellbåtklubb, där jag varit sekreterare sen 1977, som år 2021 hade 24 medlemmar. Vi sysslar till största delen med skalabåtar, dvs skalaliknande fartygsmodeller, men det finns även segelbåtar med i klubben. Titta gärna in på klubbens Hemsida (se nedan).

Mina Modeller är bl.a.

S/S BOXHOLM II byggd i skala 1:16
U-båten HMS NÄCKEN byggd i skala 1:50
Sjöräddningsbåten BERLIN byggd i skala 1:25
Bojutläggningsfartyget KORMORAN byggd i skala 1:25

Tävlandet har gått mycket bra under åren med höjdpunkter som:

Nordisk Mästare 1994 med BERLIN
Svensk Mästare 1995, 2000 , 2002 och 2008 med NÄCKEN.

Mina favoritlänkar:

Linköpings Modellbåtklubb

LMBK

Internet i Östergötland

Lite länkar som har med modellbåtar att göra: Hobbylänkar


E-post:lennart@lmbk.com


Min nya Gästbok Här kan Du skriva vad Du vill, nästan.


HÄR KOMMER NÄCKEN!

In English:The Submarine Näcken

Klicka för större bild

NäckenNäcken

Modellen av ubåten NÄCKEN är byggd i skala 1:50 och har måtten bredd 11.4 cm, längd 99 cm och väger 9 kg. Funktioner på modellen är: Elektronisk varvtalsreglering, mixade akterroder för styrning (höjd och sidled), tornroder för djupstyrning, dyker genom vattenintag i tankar, trimtankar i för och akter, lanternor och "saftblandare" på snorkel.
Modellen är byggd av plåt med noskon av plast och målad med orginalfärg från Försvarets Materielverk. Bakom tornet finns en gängad skarv med o-ringstätning. I akterskeppet sitter motorn samt två sammankopplade servon för kryssrodren. Inuti kroppen ligger på en utdragbar släde: batterier, tankar, pumpar, radiodelen samt all övrig elektronik. Max djupgång begränsas av radions räckvidd och ligger på ca 1.5 meter. En säkerhetsgrej, och en mycket viktig sådan, är att när radion faller ur så pumpas vattnet ut och förhoppningsvis stiger Näcken uppåt tills radion fungerar igen. Modellen, som var färdigbyggd 1982, har vid det här laget gjort över tusen dykningar.
Då modellen var nybyggd hölls flera uppvisningar för marinen, där bla Chefen för Marinen, kommendörer, kommendörkaptener och marindirektörer från Kustflottan, 1:a Ubåtsflottiljen, Försvarets Materielverk, Ubåtsbyrån och Marinstaben deltog.


LITET BILDGALLERI
Klicka för större bild

NäckenNäckenNäckenNäckenNäckenNäckenNäckenNäckenNäcken

BerlinBerlin o SteppkeFartygen på ytan märker inte när ubåten Näcken smyger förbi

NÄCKEN i sin rätta omgivning
Undervattensfoto: Jan Hektor

NäckenNäckenNäckenNäckenNäckenNäckenNäckenNäckenNäcken

NäckenNäckenNäckenNäckenNäcken


OCH HÄR ÄR S/S BOXHOLM II !

In English:The S/S Boxholm II

Klicka för större bild

S/S Boxholm IIS/S Boxholm II

Det här är en modell av S/S Boxholm II, ett av Sveriges äldsta vedeldade ångfartyg som fortfarande går i trafik. S/S Boxholm II går på sjön Sommen, i södra Östergötland och norra Småland. Hon byggdes vid Ljunggrens Verkstads AB i Kristianstad år 1904 som pråm- och timmerdragare. Sedan 1966 går hon endast som passagerarfartyg. Längden är 20.3 m, bredden 4.75 m. och depl. 37 ton. Maskinen är en 85 hkr kompoundmaskin, panna av skotsk typ, ångtryck 7.5 kg vilket ger en fart av ca 9-10 knop. Panna och maskin är i originalskick.
Modellen som är byggd 1977-79 i skala 1:16 är försedd med elmotor och byggd i trä och metall. Funktioner: elektronisk varvtalsreglering, belysning (lanternor, strålkastare, innerbelysning), signal, inbyggt rökaggregat och musik mm från bandspelare.
S/S BOXHOLM II
någonstans vid sjön
SOMMENS strand
Läs mer om: S/S Boxholm II


OCH HÄR ÄR SJÖRÄDDNINGSKRYSSAREN BERLIN !

In English:The Berlin

OBS. NYTT !!. Se BERLIN i aktion 2014-11-23:BERLIN i Aktion

Systerfartyg i Aktion


Klicka för större bild

BerlinBerlin Berlin

Det här är en modell av den tyska sjöräddingskryssaren, BERLIN, som ligger stationerad i Kiel och som opererar i Nordsjön och Östersjön.
Modellen är en byggsats från ROBBE med över 2000 detaljer och påbörjades 1991 och blev "färdig" 1995 efter ca 2700 timmar. Fn. finns 26 funktioner: bl a Bogpropeller, mittmotor, sidomotorer (alla med elektroniska fartreglage), roder, 2 vattenkanoner styrbara i höjd och sidled, vridbar brandsläckningsgubbe på däck, öppningsbar bogserkrok, utskjutningsanordn. för bogsertross, öppningsbar akterdel för isläppande och upptagande av radiomanövrerad livräddningsbåt, Steppke, vinsch, vridbar strålkastare på däck, dieselljud, signal, radarantenn och 35 lampor med olika funktioner (lanternor, strålkastare på brygga och däck, arbetsbelysning, däcksbelysning, bogserlanternor m.m).
Livräddningsbåten, STEPPKE, är utrustad med elektroniskt fartreglage, roder, lanternor, strålkastare och höj- och sänkbar upptagningskrok och kan sjösättas och dras ombord igen med hjälp av vinsch.
Systerfartyg till BERLIN
någonstans på Nordsjön

DET HÄR ÄR BOJUTLÄGGNINGSFARTYGET KORMORAN !

Klicka för större bild

KormoranKormoranKormoranKormoran

Det här är en modell av det tyska bojutläggningsfartyget KORMORAN.
Modellen är en byggsats från ROBBE. Fn. finns 12 funktioner: Motor med elektroniskt fartreglage, roder, strålkastare, dieselljud, signal, radarantenn, lanternor, arbetsljus mast, ankarlanternor, svängbar kran, höj o sänkbar kranarm och höj o sänkbar krok.


Här är några av mina modeller från 60- 70- och 80-talen.


Det här är SOLÖ RUFF byggd i skala 1:10MINA SENASTE BYGGENPÅGÅENDE PROJEKT

Pågående projekt är en modell av Svenska Marinens torpedbåt typ T 42. Byggs i skala 1:15 skrov och däck i glasfiber och överbyggnad i mässing. Modellen drivs av en 25cc bensinmotor med elstart och vattenkylning. Bygget har pågått i flera år och torde ta många år till.

LITET BILDGALLERI
Klicka för större bild

T46T46T46T46T46T46T46T46T46

T46T46T46T46T46T46T46T46T46

T46T46T46


Vädret Boxholm